Dominika Dzikowska

Moja specjalność to proste patenty na piękne zdjęcia. Tu wreszcie wypróbowałam mega fotogeniczne oszronione owoce, tak modne na Instagramie.

Jak przygotować oszronione owoce do zdjęć?

Jeśli chcesz uzyskać delikatny efekt szronu, nie kupuj mrożonych owoców, zazwyczaj są oklejone lodem i nie będą dobrze wyglądały na zdjęciach. 

Wybierz świeże, ładne owoce. Nie myj ich, tylko suche wsadź do zamrażarki. Najlepiej jak rozłożysz je na czymś, żeby się nawzajem nie dotykały. Zobaczysz, jak chwilę po wyjęciu z zamrażarki pojawi się na nich piękny szron. 

Jak zrobić zdjęcia oszronionych owoców?

Zanim wyciągniesz z zamrażarki owoce, przygotuj cały plan. Ustaw talerz, naleśniki zastanów się co ma stać w tle. U mnie są to kwiatki w przeźroczystych buteleczkach, delikatnie uzupełniają kadr i dodają lekkości.

Dobierz parametry w aparacie i zrób kilka próbnych zdjęć. Dopiero na sam koniec połóż owoce, ale nie dotykaj ich rękami. Żeby nie zniszczyć szronu, użyj pęsety. 

Fotografuj szybko, efekt szronu nie utrzyma się zbyt długo!

Nie wiesz o co chodzi z tymi parametrami ? Zobacz wpis – Jak robić zdjęcia w trybie manualnym?

 

Dołącz do Kobiecej Foto Szkoły

Zapisz się na darmowy, cotygodniowy newsletter z poradami fotograficznymi.